O nouă tehnologie folosește imagistica cu ultrasunete, aceeași metodă care permite viitorilor părinți să-și vadă copiii înainte să fie născuți, pentru a citi și chiar prezice activitatea din creier.
Oamenii de știință de la Institutul de Tehnologie din California (Caltech) au reușit să folosească ultrasunete pentru a asculta cum sângele curgea prin diferite părți ale creierului. Astfel, cercetătorii au realizat că asta este un indicator al zonelor care sunt active în anumite momente. Studiul extrem de interesant a fost publicat în jurnalul Neuron.
După ce au transformat datele de la un studiu pe primate într-un algoritm, oamenii de știință au aflat că anumite tipare sangvine pot prezice ce acțiuni vor desfășura primatele și când o vor face. Așadar, nu a existat niciun motiv pentru același lucru să nu fie valabil și în cazul oamenilor.
În ansamblu, această tehnică de imagistică neurală predictivă ar putea deschide calea pentru o nouă eră a tehnologiei interfață creier-computer. Acestea ar putea fi mult mai precise și mai puțin periculoase decât alte tehnici disponibile momentan pe piață, au spus oamenii de știință.
„Primul pas a fost să arătăm că ultrasunetele pot capta semnalele din creier asociate cu gândirea implicată în planificarea unei mișcări fizice”, a spus David Maresca, autor principal al studiului.
Folosirea ultrasunetelor ar putea rezolva o problemă majoră în lumea imagisticii neurale și a interfețelor creier-computer. Pe de-o parte, avem implanturi și electrozi care pot produce înregistrări extrem de precise ale creierului, însă necesită intervenții chirurgicale invazive și potențial periculoase. Astfel, dispozitivele sunt folosite doar în cazuri extreme, cum ar fi pentru pacienți cu forme severe de epilepsie.
Pe de altă parte, avem instrumente de imagistică non-invazive precum IRM sau EEG, însă acestea produc măsurători imprecise sau necesită mașinării masive, aproape la fel de mari ca o încăpere.
Totuși, ultrasunetele par să ofere ce-i mai bun din ambele. Oamenii de știință ar putea folosi ultrasunetele pentru a obține imagini cu creierul de până la 100 nanometri. Asta reprezintă dimensiunea a doar 10 neuroni individuali sau a unui fir de păr uman. Astfel, nici nu este nevoie de intervenții chirurgicale, potrivit Futurism.
„Imagistica prin ultrasunete poate înregistra aceste semnale cu o sensibilitate de 10 ori mai mare și cu o rezoluție mai bună decât IRM. Această descoperire stă la baza succesului interfețelor creier-computer bazate pe ultrasunete funcționale”, a adăugat Maresca.
Oamenii de știință au reușit să distrugă celule canceroase cu ajutorul ultrasunetelor
Oamenii de știință au descoperit cum să comunice cu oamenii în timp ce dorm și visează
Armata Statelor Unite ale Americii dezvoltă tehnologie prin care va putea citi gândurile soldaților